Ant v LT-ver 1 to 4

Antennien kauko-ohjaus 4 antennille

Tämä sivu päivitytetty 24.02.2024

Lyhytkuvaus tästä kokoonpanosta; Neljän coax syöttöisen antennin valinta niin että antennien syöttö onnistuu yhdellä coax-syöttökaapelilla (lisäksi tietysti valinnan ohjauskaapeli "kenttäkaapeli"). Soveltuu 160.. 10m bandeille (varauksella 6m).

Yleiskaavio tästä kokoonpanosta

Tätä vakio kokoonpanoa saatavilla hyllystä 1 + 2kpl.

Yhdessä kokoonpanossa Releyksikön kotelona on Starelec malli 459VP (valmistaja Hammond mitat 125*125*79mm).

Kahdessa kokoonpanossa Releyksikön kotelona on Starelec malli 459XP (valmistaja RND mitat 120*120*59mm).

Vakio kokoonpano

Sisältäen; ohjausyksikön, kytkentäkortin ja releyksikön. Lisäksi välikaapeli (Nauhak. vakio pit ca1,2m) ja virransyöttökaapeli (vakio pit ca0,8m).

Vakio toimitus ei sisällä; kenttäkaapelia, virtalähdettä. Kaupallisia virtalähteitä voi olla rajoitetusti hyllyssä päivän hintaan. Rajoitetusti saatavilla myös DIY "open frame" (OH6LM) virtalähteitä 12VDC ja 15VDC, jotka soveltuvat tähän kokoonpanoon (kts alempaa osikko Teholähde).

Välikaapeli voi olla myös "pyöreäkaapeli" ei sisälly vakio kokoonpanoon.

Jos toimitus poikkeaa vakio kokoonpanosta, sillä (voi) olla vaikutusta ilmoitettuun myyntihintaan ja toimitusaikaan.

Saatavilla myös ko toteutuksen piirilevyjä rajoitetusti, ota yhteyttä jos olet kiinnostunut.

Yksiköt (suunnittelu ja toteutus) ovat by OH6LM, paitsi teholähde jos on kaupallinen tuote.

Yksiköiden lyhyt kuvaus:

Ohjausyksikkö

Kotelo materiaali muovi/ metalli (TEKO-P2), mitat ca 110*70*50mm, kotelon kannessa kiertokytkin antennin valinta/ LED merkkivalo valitulle antennille, kotelon takana liitin virransyötölle (12.. 15VDC/ min 0,1A, vakiovirtaliitin 2,5mm/5,5mm, tarvittaessa virtaliitin voi olla myös 2,1mm/ 5,5mm) ja D-liitin (D9 naaras) välikaapelille (10 nap nauhakaapeli) kytkentäyksikölle. 

Kuvia tästä kokoonpanosta     Kuva 1     Kuva 2     Kuva 3    Kuva 4

Kytkentäkortti

Kytkentäkortti; piirilevy (PCB46 modattu OH6LM) jossa liittimet välikaapelille (10nap nauhakaapeliliitin ja D-liitin D9 uros, liittimet kytketty rinnan niin että nauhakaapeli voidaan kytkeä kumpaan tahansa liittimeen. Ruuvi riviliittimet kenttäkaapelille. Lisäksi levyllä ohjaus signaaleissa 10nF kondensaattorit (RF suojaus) ja varistorit (Ylijännite suojaus; 20VAC / 26VDC) sekä releiden ohjausjännitteen ”säätöä” varten 4kpl diodeja jotka voidaan tarvittaessa oikosulkea diodi kohtaisesti eli releille menevää ohjausjännitettä voidaan säätää ca 0,8V portaissa, välillä 0,8.. 3,2V vs virtalähteen nimellisjännite.

Tässä kokoonpanossa kytkentäyksikköa (PCB46 vakio) pitää hieman modifioida; alla kuva modatusta piirilevystä ja sen kytkennästä (Mukana myös kenttäkaapelin kytkentä releyksikölle)

Kuva  PCB46 modattu     Kytkentäkaavio  PCB46 modattu

Releyksikkö (Piirilevy PCB39A 4 Ant)

Antennin valinta releyksikkö; kotelo materiaali Al-valu (valmistaja RND,459XP StarElec ), mitat ca 120*120*60, piirilevy (PCB39A OH6LM), piirilevyllä; ruuviriviliitin kenttäkaapelille, antennin valinta releet (SCHRACK RT314012, 16A vaihtokosketin tai SCHRACK RT424012 2*vaihtokosketin 8A), LED merkkivalot kun ko rele saa ohjauksen. Kotelossa UHF laippa runkoliittimet coax kaapeleille ja holkkitiiviste ohjauskaapelin läpiviennille (kaapelin halkaisija max ca 6,5mm, tarvittaessa voidaan laittaa holkkitiiviste halkaisijaltaan suuremmalle kaapelille). Kotelon kiinnitys tarvikkeita mastoon tai muuhunkaan paikkan en toimita.

Releiksi käy tietysti muunkin valmistajan kuin SCHRACK piirikorttirele joiden sähköiset/ mekaaniset (pinni jako) speksit ovat vastaavat. Pari muuta valmistajaa esim FINDER ja GOODSKY.

Pari sanaa tuosta RND:n kotelosta, 459XP StarElec.... eli pohjalevyn kiinnitysruuvien ruuveille ei ole kotelossa valmiita kierteitä vain reikä aihiot. Ruuvit ilmeisesti tuuma 1/8 kokoa (sisätyy toimitukseen), eivät ole mielestäni ns itsekiertäviä eli aiheuttaa hieman ylimääräistä puuhastelua. Em koskee muitakin RND:n kotelo tyyppejä (kokoja) ainakin niitä tyyppejä joita itse olen käyttänyt.

Toinen sopiva kotelo vaihtoehto Hammond 459VP Starelec, hinta tosin yli kaksinkertainen RND-koteloon nähden mutta valmiit kierteet löytyy... että silleen.

Kuvia releyksiköstä     Kuva 1     Kuva 2     Kuva 3     Kuva 4

                                Kytkentäkaavio

Yleistä Releyksikön ominaisuuksista

RF teho, oletan että tällä kokoonpanolla RF-tehoa voidaan ajaa huoletta ainakin 1.. 1,5kW, oletukset/ uskomukset eivät tietenkään ole mitään fakta tietoa. Käytetyn releen (Schrack RT314012) koskettimelle ilmoitetaan 16A virta kestoisuus, piirilevyn (PCB39A OH6LM) RF-signaalin 1-tason vedon leveys on 2,5mm ja vedon max pituus ca 40mm, em vedolle piirilevyn suunnittelu ohjelma antaa ca 7,7A virran keston (35µ/ 20C). Piirilevy on 2-tasoinen, joten virran kestoisuus olisi ca 15A.

Vähän perspektiiviä 1000W (DC/ resistiivinen kuorma); 25ohm/ virta ca 6,3A, 50ohm/ virta ca 4,5A, 100ohm/ virta ca 3,2A.

Ylikuuluminen 1,8.. 28MHz at 50.. 40dB

Teholähde

Teholähde; tähän löytyy useita kaupallisia tuotteita, ns pistorasia virtalähde on ihan käypä ratkaisu.

Teholähde; minulta on saatavilla joitakin by OH6LM "Open Frame" lineaari virtalähteitä (PSU). PSU on tehty 2-puoleiselle piirilevylle (PcbWay) sisältäen; verkkomuuntajan+OVP, tasasuuntauksen+suodatuksen, regulaattorin ja sen jäähdytyslevyn (kompakti paketti).

Tämä konsepti vaatii tietysti asianmukaisen koteloinnin (vähintään IP21 rakenne eli kosketus-suojattu rakenne/ liitimen/ sulakkeen/ johdotuksen 230VAC syötön osalta.

Vaihtoehdot:

    230VAC // 12VDC 0,2A

    230VAC // 15VDC 0,15A

Kuvia yo teholähteistä.     Kuva 1     Kuva 2

EN SUOSITTELE TÄTÄ KONSEPTIA, JOS RAKENTELUSTA 230VAC "YMPÄRISTÖN" KANSSA EI OLE KOKEMUSTA.

Lisään tietoa myöhemmin tästä DIY PSU:sta.

Installointi

Alla on esitetty tämän kokoonpanon "over view" kytkentäkaavio. Eli antennin valinta releitä ohjataan ohjausyksikön + jännitteellä (source) ja releiden - puoli on ketjutettu relekortilla josta paluu johdin tai johtimet ohjausyksikölle.

Kytkentäkaavio over view

Ohjauskaapelina voidaan käyttää mitä tahansa moninapakaapelia tai parikaapelia, suojauksella tai ilman. Oleellisin asia tässä kokoon panossa on johtimien resistanssi. Alla mainittu joitakin StarElec Oy kaapeli tyyppejä esimerkkinä soveltuvista kaapeleista (tyypit ovat kauppiaan tuote tunnuksia).

Kenttäkaapelin jonka johtimen (Cu) poikkipinta-ala on 0,25mm2 (tai pienempi) ja kenttäkaapelin pituus on 100.. 200m, tällöin suosittelen 15VDC teholähdettä.

Alla muutama esimerkki eri tyypisten kaapeleiden kytkennöistä. Kaapelin ei tarvitse olla suojattu parikaapeli mutta ei siitä haittaakaan ole.

Kytkentä 1 suojattu parikaapeli; tässä kytkennässä on käytetty kaapelia CAT6-PATCHS-PE kaapelia (tyyppi merkintä lienee kauppiaan Starelec Oy tuotetunnus), tässä toteutuksessa ei tietenkään tarvitse olla sähköisiltä ominaisuuksiltaan mitään LAN kaapelia. Ko kaapeli on hinnaltaan edullinen, ulkokäyttöön soveltuva , UV suojattu ja mekaanisesti tukeva.

Kytkentä 2 suojaamaton moninapakaapeli; tässä kytkennässä on käytetty suojaamatonta moninapakaapelia LIYY 5*0.25mm2 (StarElec Oy). Tässä kytkennässä paluujohdin on johdin No 5

Kytkentä 3  suojattu moninapakaapeli; tässä kytkennässä on käytetty suojattua moninapakaapelia LIYCY 4*0.25mm2 (StarElec Oy). Kaapelin suojavaippaa on käytetty paluu johtimena.

"Tiivistetty" installointiohje

Kun käytetään kenttäkaapelin kytkentää 1 eli kenttäkaapelina CAT6-PATCHS-PE (Starelec Oy) tai mitä tahansa neljä napaista pari-kaapelia (0,25.. 0,5mm2) suojalla tai ilman.

Yleiskuva kaapeloinnista kun käytetään mitä tahansa virtalähdettä (PSU)  Kuva

Yleiskuva kaapeloinnista kun käytetään kaupallista virtalähdettä (pistorasia PSU)  Kuva

Kettäkaapelin kytkentä 1

Kenttäkaapelin kytkentä kytkentäkortille  Kuva

Kenttäkaapelin kytkentä rereyksikölle  Kuva

Katso myös kytkentäkaavio  Kytkentä 1

Paluu sivulle Hami rakentelu projekteja             Paluu pääsivulle OH6LM