Yhteystiedot

Sähköposti:

jyrki.vesanen(ät)dnainternet.net

MC/MM RIAA korjain 2 tubes p to p ver by JOVinAmp

Päivitetty 08.12.2015

Nämä JOVinAmp:in valmistamat RIAA korjaimet perustuvat verkkolehti AudioVideon julkaisemaan artikkeliin "Tee itse RIAA-korjain, Mauri Pännäri Revenge MM-rakennusohje".

Korjaimia valmistettu muutama kappale, ei valmisteta enään.

Linkki alkuperäiseen AudioVideo verkkolehden artikkeliin.

Yleistä

JOVinAmp:in valmistamat korjaimet perustuvat sähköiseltä toteutukseltaan Mauri Pännärin suunniteluun. Virtalähteitä on rakennettu Pännärin alkuperäisen sähköisen suunnittelun mukaisesti sekä oman suunnittelun pohjalta. Mekaaninen toteutus on omaa suunnittelua niin korjaimien kuin virtalähteinen osalta.

Korjain on rakennuttu Hammond 1455Q2201 tukevaan Al profiilikoteloon ja toteutettu point to point / Pcb kytkentä tekniikalla.

FET tuloaste MC-/ MM-rasioille piirilevyllä ja muu osio korjaimesta p to p.

Virtalähteitä on rakennettu eri tyyppisiin Hammond koteloihin. Virtakaapelissa EQ/PSU on 4nap XLR-liittimet molemmissa päissä, verkkovirtakaapelissa IEC-liitin ja signaaliliittimet ovat RCA-tyyppiä.

Kuvia korjaimesta (EQ) ja virtalähteestä (PSU1) jotka on rakennettu Hammond 1455Q2201 koteloihin.

Kuva E    Kuva T    Kuva mittaukset käynnissä

Yleistä korjaimesta (EQ)

JOVinAmp:in valmistama EQ koostuu kahdesta osiosta, jotka ovat FET tuloaste (Pcb) ja varsinain putkella (V1) toteutettu tuloaste/ passiivinen RIAA korjaus/ putkella (V2) toteutettu lähtöaste (toteutettu p to p johdotuksella).

Kuvia korjaimesta    Kuva1    Kuva2    Kuva3    Kytkentäkaavio

FET tuloaste pcb

Tämän pcb:n suunnittelussa on huomioitu MC- ja MM-rasian käyttö ts se voidaan kalustaa MC-rasialle (neljä tulovastusta valittavissa piikkirima jumpeilla, ei siis kolvauksia), MM-rasialle (neljä tulokondensaattoria valittavissa jumpeilla) tai kummallekkin rasia tyypille. Sen lisäksi pcb:lle voidaan tarvittaessa kytkeä kaksi FET:iä rinnan. Tälle Pcb:lle tulevat liitäntäjohdot on varustettu liitimillä (Harwin piikkirimaliittimiä) joten Pcb:n vaihto onnistuu ilman kolvaus töitä. Pcb:n vaihtotarve tulee esille mm silloin jos on käytössä omat levyt MC- ja MM-rasioille. Jos Pcb on kalustettu sekä MC- että MM-rasialle itse PCB:tä ei tarvitse vaihtaa mutta tulo FET:it täytyy vaihtaa käytetylle rasialle sopiviksi, lisäksi tulee valita FET:n source vastus käytössä/ oikosuljettu, nämäkin toimenpiteet voidaan tehdä ilman kolvauksia.

FET Input Stage Basic Scheme        Kuva kalustamattomasta FET Input piirilevystä

FET Input Stage MC_MM Scheme     Kuva kalustetatusta MC_MM piirilevystä

Korjaimen tekniset tiedot

MC-tulo

Herkkyys, 0,3mV / antojännite 0,2.. 0,25V at 47k

Vahvistus, 57.. 58dB

Särö (THD), 0,2.. 0,3 % (1kHz tulojännite 0,3 mV)

Kanava tasapaino, 0,1.. 0,3db

Signaali-/ kohinasuhde, ca 70db

RIAA korjauksen virhe, ca 0,5db (30Hz.. 15kHz)

 

MM-tulo

Herkkyys, 3mV / antojännite 0,4.. 0,43V at 47k

Vahvistus, 42.. 43dB

Särö (THD), 0,2.. 0,3 % (1kHz tulojännite 3 mV)

Kanava tasapaino, 0,1.. 0,3db

Signaali-/ kohinasuhde, ca 70db

RIAA korjauksen virhe, < 0,5db (30Hz.. 15kHz)

Vahvistus, särö ja kanavatasapaino ovat riippuvaisia käytetystä FET- ja putkiparista. Jokaiselle yksilöidylle vahvistinrungolle ja siinä käytetyille yksilöidyille FET- ja putkiparille ilmoitetaan ao kokoonpanon arvot.

Mekaniikka

Tulo-/ lähtöliittimet, RCA (Valmistaja Neutrik)

Virransyöttöliitin, XLR 4-nap uros (Valmistaja Neutrik)

Kotelo, Hammond 1555Q2201 (väri kirkas tai musta, rungon ja etu-/ takalevyn väri yhdistelmät vaihtelevat)

Kotelon mitat, l*k*s (sisältää runkoliittimet ja putket) 125*115*240mm

Paino, ca 1kg

===================================================

Yleistä virtalähteistä (PSU) RIAA korjaimille

Virtalähde RIAA korjaimelle Pännäri Revenge Hammond 1455Q2201 kotelossa, tämä virtalähde (JOVinAmp mallimerkintä PSU1) perustuu Mauri Pännärin suunnittelemaan alkuperäiseen konseptiin. Joitakin komponentti arvoja on kuitenkin muutettu. Anodijännite-osio, alkuperäiset suotoelkot C1..2 (150 µF) vaidettu 220 µF elkoiksi, RC-suotopiirin vastus R1 (1k5) vaihdettu, uusi arvo 2k2. Tämä sen takia että on haluttu siirtää lämpöhäviöitä transistorilta T1 vastukselle R1 joka on koteloon kiinnitetty laippavastus, transistori T1 on varustettu erillisellä jäähdytyslevyllä joka ei ole kiinni kotelossa. Vastus R3 (27K) vaihdettu 22k, tämä sen takia että virta tässä pisteessä on haluttu pitää alkuperäisen suunnitelman suuruisena. Virranrajoitus vastus (39R) on muutettu säädettäväksi.

Hehkujännite-osio, suotoelkot(4700µF) on muutettu 10000 µF.

Suotoelkojen vaihto ei ole välttämätön toimenpide, käytetyt kotelot sallivat suurempien kannujen käytön joten tämä tuli hyödynnettyä. Mitatut hurinajännitteet em elkoilla; anodijännite ca 0,4mVpp ja hehkujännite ca 20mVpp.

Virtalähteestä on myös muita versioita kuin Pännärin konseptilla toteutettu (JOVinAmp mallimerkintä PSU2, PSU3, PSU3A ja PSU4). Tämä versio voi perustua osittain tai ei laisinkaan Pännärin konseptiin ts anodijännite osio ja/ tai hehkujännite osio voi olla erilainen. Kotelona yleensä joku muu kuin Hammond 1455Q2201. Esim Hammond 1411UU tai 1401A.

RIAA korjaimen virtalähde PSU1

Tämä virtalähde on toteutettu sähköisesti AudioVideo verkkolehden artikkelin M Pännäri alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vrt kytkentäkaavio. Kotelona Hammond 1455Q2201

Alla kuvia JOVinAmp:in toteutuksesta.

Kuva1    Kuva2    Kuva3    Kuva4    Kytkentäkaavio

RIAA korjaimen virtalähde PSU2

Tämä virtalähde vastaa sähköisesti PSU4 virtalähdettä, lukuun ottamatta tämän mallin hehkujännitteen virransyöttö kykyä joka on abt 1A eli tällä virtalähteellä voidaan syöttää korjainta jossa on käytössä yksi "Voshod" 6N1P sarjan putki. Virtalähde rakennettu Hammond koteloon 1411UU

Alla kuvia tästä virtalähteestä.

Kuva1    Kuva2    Kuva3     Kytkentäkaavio vrt PSU4

 

Paluu sivulle Esivahvistimet